Telekmegosztás

-

Telekmegosztás

Telekmegosztás

Egy meglévő földrészletből több önálló földrészlet kialakítása. A munka eredménye egy adott telek kettő vagy több részre történő felosztása esetén megosztási változási vázrajz.

Telekmegosztás feltételei

A telekalakítási eljárások (így a telek megosztás) esetén a földrészletek határvonalának változásáról változási vázrajzot kell készíteni. A vázrajzok készítése során az egyes földügyi eljárások részletes szabályairól szóló kormányrendelet, a helyi építési szabályzat által meghatározott előírásokat és a telekalakításról szóló miniszteri rendelet előírásait is figyelembe kell venni.
Az adott telekmegosztási munkákat csak akkor engedélyezi a főépítész, ha az a telekalakítás szabályainak megfelel. A megosztás során különösen figyelemmel kell lenni a telekalakítás helyi szabályaira. A telekmegosztás során minden kialakuló telek méretének (szélesség, terület) meg kell felelni a Helyi Építési Szabályzatnak és minden érintett jogszabályoknak. Az összes kialakuló telek köz- vagy magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthetőnek kell lennie.

Telekmegosztás folyamata

A telekmegosztás menete: Első lépésben el kell készítenem az adott telek megosztási földmérési munkát. A változási vázrajzokat, telekalakítási helyszínrajzokat. Az irodai munkát helyszíni felmérés előzi meg. A földhivatali vizsgálatot és a záradékolást követően el kell indítani a telekalakítási-engedélyezési eljárást. Ezt követően az adott munkarészek a Főépítészhez kerülnek és ha a munka megfelel a helyi építési szabályzatban és egyéb rendeletekben leírt kritériumoknak, úgy engedélyezik a telekmegosztást. Utolsó lépésként az ingatlan-nyilvántartási átvezetést kell intézni a földhivatalnál. Szükség esetén ügyvéd intézi és adásvételi szerződés vagy egyéb ügyvédi okirat szükséges ha több érintett fél van. Ekkor az összes fél hozzájárulása is szükséges.

Telekmegosztás díja

Mennyibe kerül a telekmegosztás?

Az telekmegosztási munka kiinduló árairól az Árlistában tájékozódhat.

A telekmegosztás ára a következő tényezők alapján módosulhatnak:

Mik a változás előtti telek tulajdonságai, megközelíthetősége. Valamint

telket szeretnénk létrehozni a telek megosztásával.

Az adott telekmegosztási munka árát az is módosítja, hogy mi az érintett telkek fekvése (belterület, zártkert, külterület) A földmérési munkadíjon kívül a telekmegosztás költsége a kiszállási díjat és a földhivatali költséget tartalmazza.

Ajánlatkérés

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Telekmegosztás
Kapcsolat
Close Search Window