Telekegyesítés, telekösszevonás

-

Telekegyesítés, telekösszevonás

A telekösszevonás fogalma

Ha két vagy több különálló, egymással határos telekből egy új egyesített telek kialakítása jön létre a belső határvonalak megszüntetésével, telekösszevonásról beszélünk. Telekegyesítésre többnyire olyankor kerül sor, amikor a szomszédos telkeknek ugyanaz a tulajdonosa, a megfelelő teleknagyság eléréséhez szükséges az egyesítés. Ezt indokolhatja a megengedett beépítési százalékon túli építkezés, a szükséges telekszélesség elérése, vagy olyan létesítmény, amelyik több meglévő telket vesz igénybe.

Telekegyesítés költsége

Az telekegyesítési munka kiinduló árairól az Árlistában tájékozódhat.

A telekösszevonás ára a következő tényezők alapján módosulhatnak:

telket szeretnénk összevonni egy telekké.
Az adott telekegyesítési munka árát az is módosítja, hogy mi az érintett telkek fekvése (belterület, zártkert, külterület) A földmérési munkadíjon kívül a telekösszevonás költsége a kiszállási díjat és a földhivatali költséget tartalmazza.

Telekegyesítés szabályai

A telekalakítási eljárások (így a telekösszevonás) esetén a földrészletek határvonalának változásáról változási vázrajzot kell készíteni. A vázrajzok készítése során az egyes földügyi eljárások részletes szabályairól szóló kormányrendelet, a helyi építési szabályzat által meghatározott előírásokat és a telekalakításról szóló miniszteri rendelet előírásait is figyelembe kell venni.
Az telekösszevonási munkákat csak akkor engedélyezi a főépítész, ha az a telekösszevonás szabályainak megfelel.

Telekösszevonás menete

A telekegyesítés folyamata:
  1. Első lépésben el kell készítenem az adott telekösszevonási földmérési munkát. A változási vázrajzokat, telekalakítási helyszínrajzokat. Az irodai munkát helyszíni felmérés előzi meg.
  2. A földhivatali vizsgálatot és a záradékolást követően el kell indítani a telekalakítási-engedélyezési eljárást.
  3. Ezt követően az adott munkarészek a Főépítészhez kerülnek és ha a munka megfelel a helyi építési szabályzatban és egyéb rendeletekben leírt kritériumoknak, úgy engedélyezik a telekalakítást.
  4. A telekegyesítés utolsó lépésként az ingatlan-nyilvántartási átvezetést kell intézni a földhivatalnál. Szükség esetén ügyvéd intézi és adásvételi szerződés vagy egyéb ügyvédi okirat szükséges ha több érintett fél van. Ekkor az összes fél hozzájárulása is szükséges.

Ajánlatkérés

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Telekegyesítés, összevonás
Kapcsolat
Close Search Window