Művelési ág változás

-

Művelési ág változás

Művelési ág változás

Földhivatal által hatályos záradékkal ellátott művelési ág változási vázrajz készítése szükséges abban az esetben, ha egy földrészlet (telek) vagy egy alrészlet (a telek egy része) művelési ága megváltozik. A említett munka nélkül a művelési ág változás ingatlan-nyilvántartási átvezetése nem történik meg (nem lesz felvezetve sem a térképre, sem a tulajdoni lapra). Ennek az elkészítése a földmérő feladata.

Művelési ág változásnak minősül:

  • a földrészlet nyilvántartott művelési ágát más művelési ágra alakítják át,
  • a földrészleten belül alrészletként nyilvántartott művelési ág határvonala megváltozik,
  • a terület beruházási célterületté válik,
  • a terület beruházási területté válik,
  • a terület végleges más célú hasznosítását megvalósították,
  • ha a földrészleten belül az alrészlet legkisebb területi mértékét el nem érő művelési ág területe a határvonalának megváltozása miatt az alrészletre irányadó legkisebb területi mértéket eléri, vagy meghaladja.
  • a művelés alól kivett területet mező- és/vagy erdőgazdasági művelésre alkalmassá tették, feltéve, hogy a változás után az alrészlet területe a legkisebb területi mértéket eléri

Művelési ág változás szabályai

A művelési ág változás jogszabályban

A földmérési munkát, a helyszíni felmérést és munkarészeket a művelési ág változás érintő jogszabályokban leírtaknak megfelelően végzem el.

Amennyiben a termőföld művelési ága megváltozott, annak a művelési ág változtatásának bejelentése kötelező az illetékes földhivatal felé.

Abban az esetben ha a művelési ág változás bejelentést elmulasztják, a földhivatal földvédelmi bírsággal sújtja a földhasználót.

A művelési ág változás bejelentése

A telek művelési ág változását, annak ingatlan-nyilvántartási átvezetése érdekében:
köteles bejelenteni az illetékes földhivatalnak a változás bekövetkezésétől, illetőleg a tudomásszerzéstől számított harminc napon belül.
Művelési ág változása esetén csak a következő esetekben nem kell változási vázrajzot benyújtani az ingatlanügyi hatósághoz:

A művelési ág változás díja

Az művelési ág változás munka kiinduló árairól az Árlistában tájékozódhat.
A művelési ág változás díja a következő tényezők alapján módosulhatnak:
Mik a változás előtti telek tulajdonságai, megközelíthetősége. Valamint
alrészlet jött létre a változást követően.
A földmérési munkadíjon kívül a művelési ág változás költsége a kiszállási díjat és a földhivatali költséget tartalmazza.

Ajánlatkérés

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Művelési ág változás
Kapcsolat
Close Search Window