Használati megosztás

-

Használati megosztás

Használati megosztás jelentése

Használati megosztás jelentése

A használati megosztás egy olyan földmérési munka, amely meghatározza az adott ingatlanon (telken) belül, mely részek tekinthetők az egyes tulajdonosok kizárólagos tulajdonának, illetve közös területnek. Az ingatlan használati megosztása Ügyvéd által ellenjegyzett megállapodás, amit az egy helyrajzi számon feltüntetett osztatlan közös tulajdonjogú telkek esetén készítek el. Ha ez nincs meg, akkor különböző ügyintézéseknél, pályázatoknál, kérelmeknél (például jelzálog típusú hitelfelvétel esetén) az összes tulajdonostársat be kell vonni az ügyletbe. A telek használati megosztást többek között sorházaknál, lakóparkoknál és egy telken lévő ikerházaknál szokták kérni.
Amennyiben az adott telket már nem lehet több részre megosztani mert a megosztás utáni állapot nem felelne meg az előírásoknak, a telek használati megosztását kell elvégezni. A használati megosztás eljárása és a munka felépítése megegyezik a telekmegosztással azzal a kivétellel, hogy a használati megosztás nem kerül ingatlan-nyilvántartási átvezetésre se a térképre, se a tulajdoni lapra, csak a szerződés (használati megállapodás melléklete.

Ingatlan használati megosztás folyamata

A telek használati megosztás menete:

  1. Első lépésben felmérem a helyszínt, a használati megosztás elkészítéséhez szükséges összes helyszíni állapotot rögzítek (telekhatárok, épületek, építmények, a használat határvonalai)
  2. Elkészítem az adott ingatlan használati megosztási munkát. A változási vázrajzokat, digitális állományokat, területkimutatásokat…
  3. A munka elkészülését követően beadom a földhivatalba. A földhivatali vizsgálatot követően a vázrajzok záradékolása elkészült. Ezeket minden tulajdonosnak alá kell írnia, ezzel jelezve, hogy egyetért annak tartalmával.
  4. Ezt követően az ügyvéd megkapja ezt a vázrajzot. El kell készítenie a felek közötti megállapodást majd a legvégén a földhivatalhoz be kell nyújtani (az ügyvéd végzi)

A használati megosztás szabályai

A  telek használati megosztását érintő fontosabb szabályok:

  • Az használati megosztás földmérési munkája esetén a helyszíni felmérést és munkarészeket az érintett jogszabályban leírtaknak megfelelően végzem el.
  • A telek használati megosztás esetén a földrészleteken belüli tulajdonosi viszonyokról változási vázrajzot kell készíteni. Viszont nem kerül ingatlan-nyilvántartási átvezetésre se a térképre, se a tulajdoni lapra, csak a szerződés (használati megállapodás) melléklete.
  • A földhivatal által záradékolt vázrajzokat minden tulajdonosnak alá kell írnia, ezzel jelezve, hogy egyetért annak tartalmával.
  • Az adott ingatlan használati megosztási munkákat csak akkor engedélyezi és záradékolja a földhivatal, ha az érintett jogszabályba foglalt követelményeknek megfelel.

Az használati megosztás munkadíja

Az ingatlan használati megosztási munka kiinduló árairól az Árlistában tájékozódhat.
A használati megosztás ára a következő tényezők alapján módosulhatnak:
Mik a változás előtti telek tulajdonságai, megközelíthetősége. Valamint milyen számú, nagyságú, alakú és kiterjedésű telkrészeket szeretnénk meghatározni a telek használati megosztásával. Az adott használati megosztás munka árát az is módosítja, hogy mi az érintett telkek fekvése (belterület, zártkert, külterület) A földmérési munkadíjon kívül a használati megosztás költsége a kiszállási díjat és a földhivatali költséget tartalmazza.

Ajánlatkérés

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Használati megosztás
Kapcsolat
Close Search Window